,,Učiň mne Pane nástrojem, ať zářím Tvým Pokojem"

Nadměrné užívání elektroniky

25. 2. 2013 17:50
Rubrika: Nezařazené

O tomto  víkendu jsem byla na několika přednáškách jednoho kněze, kterého považuji za nejlepšího kněze, co znám. Všechny jeho přednášky mi ,,promluvily do duše".

Je dobré, aby každý kdo si mé zápisky z této přednášky přečte, se nad sebou zamyslel, jestli se toto téma jeho také týká/netýká. 

Bohužel jsem nestačila psát každé slovo, ale doufám, že mé krátké poznámky pochopíte.

 

Takový menší úvod...

Každá lidská duše je stvořena pro Boha a věci jsou prostředkem, které nám mohou pomoci k Bohu se dostat. Věci by nám neměli být však překážkou na cestě k Bohu. Věcí bychom se měli vzdávat, odříkat si je, až nakonec zjistíme, že jich potřebujeme jen velmi málo.

Veďme svůj život co nejchudobněji!!!

Buďme rozumní a uvážení ve věcech majetku (např. elektronika)

 

Televize je jen blikající skřňka, která rozbíjí rodinný život. Je velmi snadné odprostit se od této povrchnosti. Zbavení se TV posiluje vztahy v rodině a tyto vztahy jsou bohatší. Je doporučováno každé katolické rodině nemít TV. Televize je označována jako ,, Debiloskop"

 

Co se týče počítače a internetu, není v dnešní době téměř možné pro pracující nebo studující pracovat/studovat bez počítače a internetu. Pokud tyto věci slouží svému účelu, jsou to věci dobré. Ale všeho moc škodí.

 

Uspořádejme si svůj život podle Vůle Boží.

Ale náš rozum je zastřen, naše vůle táhne k horšímu. My se musíme vzchopit a vytrvat. Musíme se mít na pozoru i před dobrými věcmi. Ve všech těchto věcech je skryté nějaké zneužití a řehnané používání. Člověk ztrácí přehled pro tu pravou míru.

 

Jaká jsou rizika nadměrného užívání elektroniky???

- náš drahocenný čas zde na zemi, který máme od Boha daný k užitečným věcem, nám tyto přístroje kradou

- ne internetu jsou neslušné obrázky a jiná nebezpečenství... toto všechno je proti Božím přikázáním- člověk snadno sklouzne k hříchu- nesmíme být mravními idioty a mravně slaboduší.

- na internetu jsou falešní lidé; na internetu se pomlouvá, lže, nactiutrhá ...- internet zprostředkovává jen klipové úseky, neúplné  a nedokonalé informace... tím dochází ke změně myšlení, nedostáváme se k důležitým informacím, k celku, nedokážeme rozeznat, co je potřebné

- digitální svět vnucuje iluzi, že to nejmodernější a nejnovější je nejlepší a nejdokonalejší ->evolucionismus... člověk se stává zajatcem modernismu

- internet způsobuje dlouhodobě roztěkanost; ničí schopnost ke koncentraci a kontemplaci; narušuje schopnost pozornosti a soustředěnosti; člověk si osvojí povrchnost a efektivitu

- způsobuje závislost

- nezdravá individualizace -> rozkládá společnost a lidskou přirozenost; člověk se stává asociálem (neschopným komunikace)

- dochází k tzv.: psychologii rozmazleného dítěte = člověk si zvykne, že  má vše co chce ihned; nikdy nezíská trpělivost a skromnost; neuvidí kvality v prostých a obyčejných věcech

- ničí ducha modlitby- vnitřní duchovní život ochabuje -> rozkládá se; je to postupné a pomalé... člověk si to neuvědomuje; člověk odříkává modlitby bezmyšlenkovitě-> modlitba zpovrchní- při modlitbě již myslí na to, co všechno musí na internetu zjistit, zařídit; chraňme svou duši před těmito vlivy

- činí to z nás zesvětštělé křesťany a moderní katolíky, ale my musíme plavat proti proudu v jakékoli době!!! Elektronika slouží světáckému životu.

,, Katolická církev je jediná instituce, která nás chránání před tím, být dítětem své doby, ale umožňuje nám být dětmi Božími."Chesterton
Nebuďme leklou rybou, která se nechá strhnout proudem.

Držme zdravý odstup od tohoto svěra. Nenechme si vnutit měřítka tohoto světa.

Zvlášť pro dospělého člověka není důstojné, nechat si diktovat světem.

- Digitální demence- je to lékařsky potvrzená nemoc
; je to proces úpadku lidského ducha (Demence= snížení duchovních schopností degenerací mozku); Paměť zaostává a ochabuje, schopnost učit se zmenšuje, má následky pro soustředěnost, vznikají poruchy pozornosti a spánku. Způsobuje deprese, úzkost a agresivitu.

 

Co proti tomu udělat???

1. být si vědom tohoto nebezpečí... kdo si totiž myslí, že u něho nic nehrozí, je již elektronikou poražen.

2. U starších lidí, kteří internet a elektroniku nepoužívali, ať s tím ani nazačínají...   ,, Offline jsem se narodil, offline jsem žil a offline také zemřu" :)


3. Doporučuje se: žádné počítačové hry, žádné sociální sítě a žádné chatování

4. Tak jako správná hospodyňka nechodí nakupovat bez seznamu, tak si i my, než půjdeme na počítač, stanovme předem, co na počítači uděláme. Stanovme si cíl.

5. S elektronikou se nezabývat u stolu. Je to nedůstojné a ponižující!!!

6. Elektronika by neměla vyplňovat náš volný čas. Např. nesedět celé odpoledne u youtube

7. Měli bychom si určit nějaká pravidla- zcela individuální, neseme zodpovědnost za svou Spásu. Měla by to být třeba i nepříjemná pravidla. Např.: Nezapínat PC před snídaní nebo po večeří.

 

Každý den, kdy jsem offline, je šťastný den.

 

Omezme konzum digitálních médií na tu nejnižší htŕanici!!!!!!!!!!

Zobrazeno 3232×

Komentáře

Annne

Sarto_II - jsem ráda, že jako jeden z mála jste pochopil, co jsem tu psala a o čem byla ta přednáška :-)
Iniciály kněze jsou JK tak doufám, že myslíte toho stejného :-)

Kudy

Jak aktuální (nejen) pro nynější adventní čas, zvláště ta poslední věta...
Věřím, že každý, kdo se snaží těmito radami řídit a uvádět je do života svého i druhých, je na správné cestě.
Nějak mi při tom na mysl vyvstalo to, co se nyní děje na Slovensku okolo pastýřského listu tamních biskupů k první adventní neděli...docela podobná situace zde na tomto blogu..naléhavost, závažnost tématu, radikální přístup i rozporuplné reakce posluchačů, potažmo čtenářů...
Děkuji autorce za článek... a prosím o modlitbu za všechny, pro které je stále ještě elektronika více špatný pán než dobrý sluha, a také za ty, kterým sice dobře slouží avšak ke konání špatností.

Zobrazit 40 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková