,,Učiň mne Pane nástrojem, ať zářím Tvým Pokojem"

Přednost NOMu

9. 5. 2013 20:27
Rubrika: Nezařazené

Již je to několik let, co jsem byla poprvé na tradiční mši svaté. Bylo to nedaleko Českých Budějic. Tenkrát jsem ještě byla malá a moc jsem tomu nerozuměla. Nevěděla jsem proč kněz říká téměř všechno potichu... navíc byla tato mše svatá pro mě až moc dlouhá.

Dlouho jsem pak o tradiční mši svaté nic neslyšela. Jsou to teprve 4 roky, co se můj táta dozvěděl, že v Českých Budějicích slouží tuto liturgii p. František Juchelka. Jezdili jsem tam vždy jednou za měsíc. Postupně jsem začala poznávat, v čem se tradiční liturgie od NOMu liší a vždy jsem se těšila do Českých Budějic na mši svatou.

Již před dvěmi lety se začala slavit tradiční liturgie v našem klášteře. Měla jsem z toho velikou radost. Zpočátku to bylo jen ve všední dny ale na podzim 2011 byla slavena také v neděli. Slavili jsme Vánoce, Velikonoce, Boží Tělo a jiné svátky v tomto rytu. V prosinci 2012 jsme také slavili pontifikální mši svatou s panem opatem z Německa.

Čím déle tradiční liturgii znám, tím více ji ,,odlišuji" od NOMu.

Minulý rok jsem byla o prázdninách na dívčím táboře v Jaidhofu. Odtamtud jsem přijela obohacena o velké duchovní povzbuzení a o nové znalosti o tradiční lirurgii.

Protože v našem klášteře se slouží dvě tradiční mše svaté denně, mám dost často příležitost se jí zúčastnit.

Dnes jsem byla na NOMu po 3 měsících a uvědomila jsem si její jedinou přednost oproti tradiční mši svaté. Tím, že jsem byla na NOMu, si tradiční mše svaté ještě více vážím a ,,zastesklo se mi po ní".

Zobrazeno 3258×

Komentáře

sphygmoplethysmogramophone2013

„Ale třeba o tom, jestli je správný NOM či trident, to si může každý vyložit po svém a nemůže mít stoprocentní jistotu, že to tak je.“
— Nejde o to, jestli je NOM správný - co je měřítkem správnosti? - ale jestli je katolický. Meřítkem katolickosti je stupeň shody s tím, co se v katolické Církvi po vždy a všude konalo a učilo. Kdo ví, co se v Církvi konalo a učilo, může do té míry, do jaké je s tématem seznámen, usuzovat na to, zda je NOM katolický nebo nekatolický.
Tedy „to si může každý vyložit po svém“ platí, pokud si člověk neklade za cíl, aby jeho výklad byl pravdivý. Pokud ovšem chce pravdu poznat, musí ji hledat a ve chvíli, kdy svůj výklad rozpozná jako pravdivý, je etickým imperativem tento výklad jako pravdivý také prezentovat.

o-_-o

_@___
...\_________\ ..........

Zobrazit 68 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková