,,Učiň mne Pane nástrojem, ať zářím Tvým Pokojem"

Hospic sv. Jana Nepomuka Neumanna v Prachaticích

4. 1. 2014 12:04
Rubrika: Nezařazené

Do předmětu psychologie jsme měli za úkol sepsat úvahu na problematiku umírání a smrti. Já si z témat vybrala téma hospic... a pokud si chcete přečíst krátkou úvahu... tady je :)

 

Pod pojmem ,,HOSPIC" si většina lidí představí příšerný ústav, kam lidé chodí umírat. Vidí v něm jen hrůzu, děs a smrt. Ještě nedávno jsem si myslela o hospicu to samé. Mé představy se ale rozplynuly, kdž jsem ho viděla na vlastní oči. Se školou jsme navštívili hospic sv. Jana Nepomuka Neumanna v Prachaticích.

Samozřejmě je pravda, že je hospic zařízení, kam chodí nevyléčitelně nemocní za účelem paliativní léčby. Nyní si ale pod hospicem nevybavím děs, hrůzu a smrt, nýbrž lásku, radost a smír.

Sestřička a lékaři se k nemocným chovají obětavě, empaticky a s láskou. Prostě tak, jak by se správná sestra a správný doktor měli chovat ke každému pacientovi. Lidé tam neleží s utrápeným obličejem, ale s úsměvem na rtech a hlavně s klidným srdcem. Většina z nich je odkonale smířena se smrtí a snaží se vychutnat si poslední dny života. V hospicu se nestarají pouze o tělesnou stránku člověka, ale i o duchovní. Každý nemocný má příležitost zemřít smířen s Bohem a se svou rodinou.

Většina lidí v dnešní době se bojí smrti, protože budou mít bolesti a budou opuštění. V hospicu jsem se ale dozvěděla zajímavou a překvapivou informaci, že při správné kombinaci analgetik pacient necítí bolest. O opuštěnosti se tam nemůže vůbec mluvit. Sestřičky se vždy snaží zajistit kontakt s rodinou. Vždy se jim to ale nemusí podařit, a tak rodinu nahrazují ony samy. Také se tam nemůže vůbec mluvit o euthanasii, protože oba důvody. které lidi přesvědčí, že je euthanasie (sebevražda) nejlepší ukončení života, oni odstraní. Bolest i opuštěnost.

Proč tedy končit život sebevraždou, když můžeme poslední dny života strávit v prostředí, kde budeme milováni?

http://www.hospicpt.cz/prachatice

Zobrazeno 2003×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková